Taş Yünü Yalıtım

Taşyünü Yalıtım Levhası 110kg/m3 (6cm)60X120cm

ÜRÜN AÇIKLAMASI VE ÖZELLİKLERİ

 

Kaplamasız taşyünü plakadır. Shrink ambalajlar halinde piyasaya sürülür.

Taşyünü tamamen yerli hammadde olan bazaltın yüksek sıcaklıklarda eritilip elyaflanması ile imal edilmektedir.

Kaplama malzemesi kullanarak dökme, levha, şilte ve boru formunda imalat yapılabilmektedir.

Taşyünü, mineral yün grubuna dahil yalıtım malzemeleri olup, ısı yalıtım özelliklerlinin yanında yüksek ses yalıtım özelliklerine sahiptir.

Taşyünü ürünler, -50 °C / +750 °C aralığında kullanılabilirler.

TS EN 13501‘ e göre A sınıfı yanmaz malzemedir.

Boyutsal kararlılığı vardır. Sıcak ve rutubet etkisi ile boyut değiştirmezler.

Şilte ve levha tipi ürünler TS 901-1 EN13162 standardına uygun olarak imal edilmektedir.

Döşeme Yalıtımları

Taşyünü, döşemelerin yalıtımı için üç imkanı bir arada sunuyor:
-Isı Yalıtımı,
-Ses Yalıtımı,
-Yangından Koruma

Genel Özellikler

Yüzey Kaplamaları: Taşyünü döşeme yalıtım levhalarının, bir yüzü, aşağıdaki malzemelerle fabrikada kaplanmış olarak da üretilir:
-Alüminyum folyo,
-Camtülü.
Bir yüzü alüminyum folyo, diğer yüzü camtülü veya her iki yüzü de camtülü kaplanabilir.

Yangın Dayanımı:Taşyünü‘ un hammaddesi inorganik bazalt kayası olduğu için, TS EN 13501‘ e göre A sınıfı yanmaz malzemesidir. Taşyünü tutuşmaz ve yanmaz. Erime derecesi 1000 °C’ dir.

Isı İletkenliği: Yapılarda kullanılan Taşyünü ürünlerinin ısı iletkenliği hesap değeri, TS 825‘ te mineral yünler için verilen h = 0.040 W/mK olarak alınmalıdır.

Taşyünü yüzer döşeme levhası, yapı döşemelerinde ses ve titreşim (darba sesi) yalıtımı amacı ile üretilmiş bir levhadır.

Fiziksel Özellikler

 

Yoğunluk (kg/m3) 110
Kalınlıklar (cm) 3 – 3.5
Boyutlar (cm) 60×120
Basma Dayınımı* (kg/m2) 1500

 

* Yük altında ve yüksüz olarak.

Kullanım Yerleri

– Yapılarda, kat arası döşemelerin darbe sesi yalıtımı için yüzer şap altında
– Titreşim yapan makine ve cihazların kaidelerinde titreşim yalıtımı amaçlı.

Yüzer Şap Uygulaması

Bu uygulamanın amacı, kat arası döşemelerde, Taşyünü döşeme levhası ile bir tampon katman yaratarak, üstteki şapın (yüzer şap) alttaki beton döşeme ile temasını kesmek ve yüzer şap üzerindeki ayak sesi, eşya çekme sesi, vb. darbe seslerinin, döşeme levhası tarafından sönümlenerek alt katlara iletilmesini önlemektir.

Kaba beton döşeme üzerine (mala perdahı veya) tesviye şapı yapıldıktan sonra, ses köprüsü oluşmasını önlemek için duvar diplerine (şap ve döşeme kaplaması kalınlıkları kadar yüksekliği olan) şeritler, Taşyünü levhadan kesilerek, bir süpürgelikmiş gibi çepeçevre yerleştirilir, sonra döşeme levhaları bir kat olarak şapın üzerine döşenir.

Nem yalıtımı için, ek yerleri serbest bir kat naylon serildikten sonra, levhaların üzerine, en az 5cm kalınlıkta, 400 dozlu ve donatılı şap yapılır. Bunun üzerine de döşeme kaplaması uygulanır. Döşeme kaplamasının süpürgeliği kaplama yüzeyine temas etmemelidir.

Titreşim Yalıtımı Uygulaması

Makine ve cihazların taban veya kaide yalıtımında da yüzer şap prensibi uygulanır. Ancak, kat arası döşemeye kıyasla daha pratik çözümler üretilebilir. Örneğin, cihaz çok ağır değilse ve bitmiş döşemede uygulanacaksa, Taşyünü döşeme levhasının üzerine sunta veya beton plak gibi bir taban levhası konularak, etrafı alt döşemeye temas etmeyen bir süpürgelik ile dönülebilir.

Ağır makinelerin titreşim yalıtımı, proje sırasında göz önünde bulundurulmalıdır. Makine kaidesi olarak, yerinde dökme donatılı beton kaide yerine, prekast kaide yapılarak Taşyünü döşeme levhası üzerine yerleştirilmesi, hem pratik olur hem de nem yalıtımı işlemini ortadan kaldırır.